Weekly News

Sommarsol – där varje gäst får vara människa

Sommarsol, vackert beläget i Vejbystrand, har sedan stiftelsens grundande i slutet av 1920-talet tagit emot gäster som är i behov av rekreation, gemenskap, rehabilitering och avkoppling. 

På Sommarsol ser man människan, inte den som är sjuk. Man träffar inte vårdbiträden, man är på hotell och träffar hotellpersonal.

Sedan starten har otaliga gäster passerat den vackert belägna, kustnära anläggningen i Vejbystrand vid Skälderviken. Hit kommer såväl nya gäster som gamla, många återvänder år efter år. Mikael Andersson, som är förtidspensionär och har en CP-skada, har varit på Sommarsol många gånger och sett hur det förändrats över tid. Han kom först i kontakt med stiftelsen när han började som personlig assistent och jobbade på läger för funktionshindrade barn på Sommarsol.
– Jag bokar en vecka varje augusti, för att komma iväg och äta gott och må gott. För mig är det en perfekt semester och en möjlighet att träffa folk. Jag har ett stort fotointresse och det är något visst med ljuset i Skåne, med havet och landskapet. Sommarsol är mysigt, man kan gå en sväng längs havet innan frukosten. Vistelsen ger mig extra krafter inför höst och vinter. 

Sommarsol erbjuder olika typer av vistelser och aktiviteter. Mikael är rekreationsgäst, vilket innebär att vistelsen är all-inclusive, med tillgång till bassäng, SPA och träningsfaciliteter, utomhuspool, kallbad, och aktiviteter som boccia, krocket och kubb. Man kan även hyra el-mopeder som man kan åka runt med i omgivningarna personalen uppmuntrar gästerna som är på Sommarsol till gemensamma aktiviteter.
– På Sommarsol ser man människan, inte den som är sjuk. Man träffar inte vårdbiträden, man är på hotell och träffar hotellpersonal. Det är härligt att känna att man är människa, sjukdomen eller funktionshindret blir man ändå påmind om varje dag.

Förutom rekreationsvistelse finns även rehabiliteringsvistelse, som kräver remiss från läkare för att man ska få komma dit och träna. Exempelvis finns intensivträning för stroke-, Parkinson- eller MS-grupper och dessutom finns en grupp äldre personer som efter sjukhusvistelse har tillfällig hemvist på Sommarsol i väntan på boende i hemkommunen. Privat vård har blivit allt vanligare och allt fler betalar några extra dygn eller veckor själva. Barn och anhöriga betalar ofta för att mamma eller pappa ska känna sig trygg och mera redo innan hemgång, vilket gör att även barnen känner sig lugnare och tryggare när de vet att mamma/pappa fått välja när de känner sig redo att åka hem, berättar Lotta Ellberg, Verksamhetsutvecklare på Sommarsol.


Mikael rekommenderar varmt rekreationsvistelse för alla som vill komma iväg och träffa trevliga människor.
– Det finns larm och personal dygnet runt om något skulle hända, det finns också allehanda hjälpmedel att hyra eller låna. Man behöver inte ta med sig något av detta hemifrån, utan kan bara komma som man är.

Inte mindre än tjugo gånger under årens lopp har Mikael gästat Sommarsol.
– Jag har förutom mina augustivistelser även varit där på nyår, jul och midsommar. Då pysslar och fixar personalen lite extra för gästerna, med levande musik och dans. Det är en ynnest att komma iväg och träffas och ha det trevligt i stället för att sitta ensam i en liten lägenhet. Det är ju många som inte har familj och som annars sitter själva under högtidshelgerna.

Tryggheten att veta vad han kommer till och vad han får gör att Mikael åker tillbaka år efter år.
– Jag längtar tillbaka när jag kommer hem. Kärleken och omtanken om gästerna, att alla pratar med alla, att man kan koppla av sitt funktionshinder och bara vara människa gör att jag återvänder. 

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar