Weekly News

Aron Andersson VÅRD OCH OMSORG

Ju större mål – desto bättre resa

Att det är bättre att fråga sig ”vad lär jag mig av detta” i stället för ”varför hände det just mig” då man drabbas av en tuff sjukdom är en av de insikter som gjort Aron Andersson till den stora inspirationskälla han är i dag.

"Jag vill inspirera andra att både sätta upp mål och att nå dem."

När han var sju år drabbades han av cancer och när han var nio år opererades han och hamnade i rullstol. Han bestämde sig då för att utforska vilka möjligheter den gav honom i stället för att låta sig begränsas av den. Han har bestigit Kebnekaise, simmat över Ålands hav med bara armarna och deltagit i flertalet Paralympics, alltid med en nyfikenhet på vad han kan lära sig av de erfarenheterna.

– Våra tankar styrs av vilka frågor vi ställer oss själva, vi kan därför välja hur vi hanterar olika situationer vi hamnar i. Jag har alltid valt att ställa mig frågan vad jag kan lära mig och hur jag kan gå stärkt ur även tuffa situationer, förklarar han.

Hans inställning till vården är att den är skälet till att han är vid liv i dag, och han har bara positiva erfarenheter därifrån.

– Det händer mycket spännande inom både forskning och själva vården i dag, och jag tror på en utveckling mot mer individualiserad vård, vilket dagens forskning öppnar upp för. Att exempelvis cancerbehandlingar inte ska behöva slå ut hela kroppen utan bara angripa tumören, förklarar Aron Anderson.

Det händer även mycket inom forskningen på sjukdomar som rör det han drabbats av. Inom nanotekniken testar man att på ryggmärgsskadade operera in nanorör där nervtrådar kan växa och återknyta kontakten mellan områdena under och över skadan. Tester på möss har visat mycket positiva resultat, de fick rörligheten tillbaka. Projekt är i gång nu där metoden ska testat även på människor.

För Aron Anderson står nya forskningsrön som eventuellt kan påverka honom framöver inte överst på agendan, han har fullt upp med att leva livet i dag.

Aron Andersson är en mycket uppskattad inspiratör och föreläsare i både Sverige och Europa, bland annat inbjuden av företag som vill maximera sin potential.

– Jag vill inspirera andra att både sätta upp mål och att nå dem. Man måste lära sig att hantera det mentala, att skaffa sig strategier för hur man kan nå sina mål. Jag vill visa att saker är möjliga, att alla kan om de skaffar sig rätt verktyg, förklarar han.

Han lägger också mycket tid på sitt uppdrag som ambassadör för Barncancerfonden. Under de två senaste åren har han samlat in över tre och en halv miljoner kronor till forskning kring barncancer, ett område som han brinner för.

När det gäller barn och den hjälp de får att hantera svåra situationer under sin uppväxt tycker han att man kanske inte utnyttjar möjligheterna tillräckligt att i skolan ge barnen viktiga verktyg.

– Fler och fler unga drabbas av depressioner, men det finns inte med i läroplanen att ge kunskaper om exempelvis KBT-metoder för att kunna hantera situationer man hamnat i. Det kanske vore mer värdefullt för unga att få del av sådan kunskap än vissa ämnen som kanske inte ger samma praktiska nytta, funderar han.

Att skicka deprimerade personer till terapeuter när de redan drabbats är som han ser det att ta det i fel ordning.

– Då är det väl bättre att jobba mer förebyggande, även när det gäller mental träning.

Att så många människor lever upp först på helgerna eller på semestern tycker han är synd.

– Att leva bara för fredags- och lördagskvällarna är ett sådant slöseri. Livet är alldeles för kort för att inte hitta det man vill jobba med. Då är det väl bättre att sälja det stora huset och sätta sig i en mindre lägenhet, i ett mindre dyrt område, om det är vad som krävs för att kunna jobba med sådant man tycker känns meningsfullt.

Det är så lätt att fastna i mönster och gamla hjulspår och intala sig själv att det är omöjligt att förändra sin situation.

– Det gäller att våga bryta mönstren, att zooma ut från sin egen vardag och försöka få lite perspektiv på både sitt eget liv och allt runt omkring. Mycket handlar om vår medvetenhet om oss själva, vad vi matar våra hjärnor med. Om vi matar den med något som begränsar oss eller något som öppnar upp möjligheter.

Hjärnan går enligt honom att styra och beviset för det är att vi varje dag fattar massor av beslut, en del helt omedvetet. Alltifrån enkla saker som att borsta tänderna varje kväll till andra lite större som att söka ett nytt jobb. Så varför skulle man inte kunna bestämma sig för att faktiskt ägna livet åt något man tycker känns meningsfullt? Hans filosofi är att om man gör det man gillar att göra så leder det med stor sannolikhet till att man landar rätt och lyckas i livet.

– Vi alla har olika förutsättningar för att lyckas i livet men till sist kommer det vara inställningen som avgör vilka som blir vinnare i längden, avslutar han.

Fakta

Aron är en äventyrare som har rest jorden runt och pressat sig själv i extrema situationer för att inspirera andra att kämpa för sina drömmar. Han har bland annat deltagit i fyra Paralympics i tre olika grenar.

När Aron var nio opererades han för cancer och hamnade i rullstol och tog då ett beslut som han lever efter än idag: att aldrig låta några hinder stoppa honom från det han vill göra.

Dela artikeln

Journalist

Ylva Sjönell

Fler artiklar