Weekly News

I dag kan alla få ett bländande leende

Allt fler söker sig i dag till den estetiska tandvården för att förbättra sitt utseende. Trenden går mot skonsammare ingrepp som skadar tänderna så lite som möjligt.

”Vid kosmetiska ingrepp ska resultatet både vara funktionellt och vackert.”

Leendet är en viktig del av vår personlighet och av det första intryck vi får när vi möter en ny människa. Få saker bryter isen som ett stort och varmt leende. Leendet fyller en viktig social funktion och utgör en grundläggande del i vår ickeverbala kommunikation. Att vara missnöjd med sina tänder och därför inte vilja le kan vara väldigt påfrestande och hämmande. Det kan vara allt ifrån sneda, skadade eller tappade tänder till missfärgningar och fläckar som gör att man inte trivs med sitt bett. Lyckligtvis går de flesta besvär att åtgärda snabbt och enkelt med dagens teknik.

Vikten av att göra noggranna efterforskningar kan inte nog betonas när man planerar att göra ett estetiskt ingrepp. Vid kosmetiska ingrepp ska resultatet inte bara vara funktionellt, utan det måste också bli vackert. Då är det är viktigt att den som behandlar har goda kunskaper, gedigen erfarenhet och inte minst en väl utvecklad fingertoppskänsla. Hos mindre seriösa praktiker finns en risk att ingrepp ställer till mer skada än nytta. Trenden går mot så skonsamma och minimalt invasiva behandlingar som möjligt. Blekningarna blir allt mildare, skalfasaderna allt tunnare och man är allt mer restriktiv med att exempelvis slipa bort emalj för att fästa nya kronor och fasader.

En av de vanligaste estetiska tandvårdsbehandlingarna är tandblekning. Det finns en uppsjö av alternativ på marknaden; alltifrån laserbehandlingar till krämer av olika slag. Det är en god idé att vända sig till en specialistklinik för att vara på den säkra sidan. Kvalificerad och erfaren personal kan se hur många nyanser tänderna bör blekas och använder enbart säkra preparat. Det kan vara lockande att beställa billiga blekningsprodukter på internet, men det är minst sagt riskfyllt. En blekningskräm med för lågt ph-värde kan förstöra emaljen för resten av livet.

Ett annat snabbt och effektivt sätt att förbättra tändernas utseende har länge varit att applicera skalfasader. Traditionella fasadbehandlingar innebär att det yttre emaljskiktet måste slipas bort för att man ska kunna fästa fasaden, men i dag inser fler och fler nackdelarna med ett sådant förfarande. Tänderna försvagas och när man slipat bort den egna emaljen är man för alltid beroende av sina fasader. Nu ökar i stället efterfrågan på tunnare fasader, som med sina nästintill osynliga skarvar lättare smälter in naturligt och som kräver en minimal åverkan på de egna tänderna.

Fakta

Fakta Tandreglering

Tandreglering är en kosmetisk behandling som fått något av en renässans. Många förknippar tandreglering med de rälsliknande tandställningar man drogs med under uppväxtåren. I dag ser dock alternativen väldigt annorlunda ut, och allt fler väljer att i vuxen ålder korrigera sitt bett med hjälp av ”osynlig” tandreglering som ofta sitter på baksidan av tänderna.


Dela artikeln

Journalist

Nina Quist

Fler artiklar