Weekly News

Alexander Bard: Regnbågsfamiljen är inget nytt påhitt

Redan som nittonåring tog Alexander Bard beslutet att inte skaffa barn. Något han inte ångrar och känner sig lika säker på i dag.

– Att skaffa barn eller inte är upp till var och en och vad man än väljer ska det respekteras. Bara för att jag själv valde bort att skaffa barn betyder det inte att jag inte tycker om barn. Det handlade om en prioriteringsfråga, vad vill jag satsa på. Att skaffa barn innebär minst 20 års engagemang och jag kände att jag inte skulle kunna vara så närvarande som det faktiskt krävs. Att skaffa barn utan att tänka igenom vad det i praktiken innebär är olyckligt. Barn är inget man kan ångra. Jag har i stället valt att vara närvarande och aktiv i mina syskonbarns liv och har flera gudbarn till exempel. Barn behöver flera vuxna att kunna vända sig till än bara föräldrarna.

Alexander tycker det är tragiskt att många fortfarande desperat tror att tvåsamheten är den enda vägen till lycka och riktiga konstellationen för att skaffa barn. Han menar att det är ett konstlat beteende som växte fram när vi övergav bylivet och flyttade till städer. Mamma-pappa-barn-idealet växte fram för att passa den växande industrialismen. Det ligger egentligen inte i vår natur att leva så, men vi har tvingat oss in i det för att bära upp välfärden.

– Regnbågsfamiljen är absolut inte något nytt fenomen. Det är snarare back to the roots faktiskt. Att välja att skaffa barn med en vän, ett annat par eller hur man nu löser det praktiskt är något som egentligen passar oss människor bättre eftersom vi i grunden är flockdjur. För en herrans massa år sedan när vi levde i olika stammar var det till och med så att man styrde när barnen skulle födas så de hade bästa förutsättning att överleva. Just det kanske inte är aktuellt för oss i vårt moderna samhälle, men hur de löste olika situationer och faktiskt såg barnen som ett kollektivt ansvar är absolut relevant.

Innan lagen om spermadonationen ändrades bidrog Alexander flera gånger. Han slutade för att han inte tyckte om att barnen kunde ta reda på vem som är donatorn. I teorin kan han alltså vara pappa till tre stycken. Men det är inget han tänker på utan ser det som utlåning av något som någon annan var i behov av. Inget personligt alls för hans del, han har inget intresse av att veta hur det gick.

En annan sak som upprör Alexander är hur staten kan reglera och bestämma vem som ska få skaffa barn och hur vi gör det.

– Det är helt bisarrt att staten ska bestämma över individen i en sådan privat fråga. Det borde vara upp till var och en hur man vill göra, folk gör som de vill ändå. Förbjuder staten singelkvinnor insemination och provrörsbefruktning åker de ju bara någon annanstans i stället. Precis som på den tiden när abort var förbjudet i Sverige. Är det bättre att förbjuda saker och flytta problem eller behov där vi inte ser det? Det är riktigt illa att Sverige har sådana lagar, det borde bli lagförändring så snart det bara är möjligt.

För Alexander handlar det först och främst om att varje individ ska kunna välja själv. Leva som man vill när det gäller sexuallitet, hur man vill skaffa barn och med vem. Att adoptera är ju ett alternativ och det är sedan 2003 lagstadgat att samkönade par får ansöka om att få adoptera. Men i praktiken har det blivit ännu svårare för det är i princip inga adoptionsbyråer utomlands som beviljar till just samkönade par. Så det är en låst situation och tragiskt för många homosexuella som längtar efter att skaffa barn tillsammans.

– Jag hoppas verkligen att acceptansen för så kallade regnbågsfamiljer och individer som väljer att leva på ett annat sätt än den vanliga normen blir bemötta med respekt och lika villkor. Att skolor, media, staten med flera tar sitt ansvar att informera och låta förståelsen öka. Det värsta som finns är fördömande av andra människors val. Genom att låta vårt medvetande mot varandra öka skapar vi ett samhälle där alla trivs och får vara som de vill.

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar